Welkom


Blog van VerzekeringsNieuws met interviews, opinies en achtergronden bij van alles over verzekeringen en geld.

zondag 16 januari 2011

Rutte laat gemeenten pingpongen met lot MKB


Foto: Nick van Ormondt
Onze -toen nog- kersverse premier Mark Rutte deed op maandag 15 november een belofte aan het bedrijfsleven in het algemeen en aan het MKB in het bijzonder: als gemeenten het in hun hoofd zouden halen om bezuinigingen via lokale lasten af te wentelen op ondernemers, zou hij direct actie ondernemen en hen in gesprekken tot andere gedachten bewegen.

‘De lasten moeten laag blijven’, aldus Rutte op het jaarcongres van MKB Nederland op die dag, ‘dat is belangrijk voor het ondernemers klimaat in Nederland.’Maar ja, het is inmiddels 2011. Wie weet nog wat er vorig jaar is gebeurd, gezegd, beloofd? Niet de gemeenten, zo blijkt uit recent onderzoek van de NOS onder ruim 200 gemeenten. Volgens de onderzoekers gaan ondernemers dit jaar tussen de 3,5 en 4,8 procent meer gemeentelijke heffingen betalen.

De kraan vanuit Den Haag wordt dichtgedraaid, maar in plaats van eens scherp naar de eigen begroting te kijken en de billen eens samen te knijpen, worden de gemeentelijke tekorten vrolijk gedempt door middel van extra heffingen voor ondernemers. Het gaat immers goed met de Nederlandse economie? Dan kan het MKB vast wel wat meer betalen, toch?

Grenzeloos disrespect voor MKB
Dat is niet alleen dom en kortzichtig, het is vooral banaal en getuigt van een grenzeloos disrespect voor de kurk waar de Nederlandse economie op drijft: het midden- en kleinbedrijf. De werkwijze van de Nederlandse gemeenten doet denken aan wat je ziet in Amerikaanse gangsterfilms: hoe meer je waard bent, hoe meer je moet afdragen aan ‘beschermgeld’ om te worden gedoogd binnen de gemeentegrenzen. Snapt u het nog?

Terug naar Rutte. Natuurlijk werd hij vorige week meteen met zijn woorden van half november geconfronteerd. Maar volgens onze minister-president is het ‘nog te vroeg’ om al in gesprek te treden met de lokale machthebbers. Hij laat de gemeenten lekker pingpongen met het lot van lokale ondernemers: ze mogen vooralsnog ongestoord hun gang gaan. Wanneer zal Mark dan ingrijpen? Als het te laat is? Nooit? Hoopt hij dan echt dat dit wel weer zal overwaaien?

Gemeenten moeten zelf bezuinigen!
Gelukkig denkt zijn eigen fractie er anders over en heeft zij het dringende verzoek gedaan aan minister Donner van Binnenlandse Zaken om deze gang van zaken te onderzoeken en in te grijpen. De VVD in de Tweede Kamer meent terecht dat gemeenten die niet uitkomen met hun geld moeten bezuinigen in plaats van de tekorten door ondernemers te laten betalen.

Dat de gemeenten iedereen die wél zijn best doet om de economie op peil te houden financieel zoveel mogelijk pakken, da’s geen nieuws in onze polderbureaucratie. Maar dat een man die potentie heeft om een goede premier te worden nu al bakzeil haalt, dat doet donkere wolken samenpakken aan de hemel van ondernemend Nederland en de politieke toekomst van hemzelf en zijn partij.

Natuurlijk maakt elke politicus beloftes die hij of zij later niet nakomt. Maar 15 november ligt nog erg vers in het geheugen, Mark is de verpersoonlijking van rechts-liberaal Nederland en zijn partij de VVD haalt -of haalde- haar stemmen toch voor een belangrijk deel op bij het midden- en kleinbedrijf in Nederland. Des te schrijnender is het dat Mark nu al lijkt terug te komen op zijn woorden.

Oproep aan Rutte
Daarom hier een hartstochtelijke oproep in het belang van de gehele natie. Een oproep aan Mark Rutte, onze premier tegen wil en dank:

Kom op Mark, speel nou niet langer verstoppertje en bewijs wat je waard bent. Je kunt het en er hangt veel van af. Voor Nederland, maar ook voor jouw eigen VVD én jouw eigen politieke carrière. Steek je kop boven dat maaiveld uit en houd je aan je woord!