De week begon slecht voor een 40-jarige man uit het Brabantse Gilze-Rijen. Op maandagochtend ontdekte hij dat zijn VW Golf was gestolen. Nooit leuk natuurlijk, ook niet als je goed verzekerd bent.
Na alle plichtplegingen rondom de diefstal besloot hij een auto te huren om zo voorlopig in zijn mobiliteit te voorzien. Toen hij daarmee op dinsdag in de buurt van Arnhem op de A12 reed, werd hij gepasseerd door een auto met een trailer waarop twee Golfjes stonden. Hij zal zeker twee keer met zijn ogen hebben geknipperd: één van die auto’s was de zijne!
De man waarschuwde direct de politie, die de auto met aanhanger op de A1 bij Voorst aan de kant zette. De twee inzittenden uit Litouwen zijn in voorlopige hechtenis genomen.
Welkom
Blog van VerzekeringsNieuws met interviews, opinies en achtergronden bij van alles over verzekeringen en geld.
woensdag 26 januari 2011
zondag 23 januari 2011
Te weinig kinderen leren over geld
Ongeveer een kwart van alle Nederlandse basisschoolleerlingen leert op school onvoldoende over geld en hoe ze ermee moeten omgaan. Dat blijkt uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). De instantie is ‘geschokt’.
Hoewel meer dan 90 procent van alle basisschooldirecteuren zegt het onderwerp belangrijk te vinden, schiet het er toch vaak bij in. Dat komt door tijdgebrek maar vooral door het ontbreken van het onderwerp in het officiële lesprogramma. Dat is opmerkelijk, omdat er vanuit meerdere overheidsorganisaties al enige tijd wordt gewezen op het belang van goed onderwijs over dit onderwerp.
Het Nibud vindt dat de overheid de plicht heeft om het onderwerp -snel- te verankeren in het lesaanbod. Zeker met de financiële crisis en het feit dat veel jongeren schijnen te denken dat geld aan een boom groeit, is dat geen vreemde gedachte. Tot de overheid eindelijk haar verantwoordelijk neemt, biedt het Nibud daarom een lespakket aan om de scholen op weg te helpen.
Hoewel meer dan 90 procent van alle basisschooldirecteuren zegt het onderwerp belangrijk te vinden, schiet het er toch vaak bij in. Dat komt door tijdgebrek maar vooral door het ontbreken van het onderwerp in het officiële lesprogramma. Dat is opmerkelijk, omdat er vanuit meerdere overheidsorganisaties al enige tijd wordt gewezen op het belang van goed onderwijs over dit onderwerp.
Het Nibud vindt dat de overheid de plicht heeft om het onderwerp -snel- te verankeren in het lesaanbod. Zeker met de financiële crisis en het feit dat veel jongeren schijnen te denken dat geld aan een boom groeit, is dat geen vreemde gedachte. Tot de overheid eindelijk haar verantwoordelijk neemt, biedt het Nibud daarom een lespakket aan om de scholen op weg te helpen.
Geld uitgeven maakt Anouk gelukkig
vrijdag 21 januari 2011
Listige verzekeraars proberen minister voor hun kar te spannen
Foto: Ministerie van Financien |
Het listige plan van het Verbond is natuurlijk niets meer dan een ordinaire poging om de interne kostenstructuur te verbloemen. Een leuke bijkomstigheid is dat zij hiermee concurrentievoordeel kunnen halen ten opzichte van het intermediair. En om de minister dan maar te suggereren dat ze hiermee precies doen wat hij wil, is natuurlijk stuitend. Want wie bewijst dat er bij verzekeraars intern geen perverse prikkels zouden zijn? Werknemers die gedeeltelijk worden betaald op basis van hun behaalde omzetten, bijvoorbeeld?
Dolksteek in de rug
Afgezien daarvan, de hele discussie over transparantie is bedoeld om de consument te beschermen tegen onjuiste keuzes. Het Verbond gaat er voor het gemak maar vanuit dat de consument prima in staat is zelf keuzes te maken en dus het verschil ziet tussen advies en verkoop. Hebben we dan niets geleerd van de woekpolisaffaire?
Het Verbond preekt uitsluitend voor eigen parochie. Maar erger: het verhaaltje dat de verzekeraars de minister op de mouw willen spelden, is een dolksteek in de rug van het onafhankelijke intermediair dat de verzekeraars juist groot heeft gemaakt. Helemaal als de minister het verhaal zou pikken. Daarmee zou hij de verzekeraars een vrijbrief geven om ondoorzichtige distributiekanalen op te zetten waarbij het consumentenbelang juist in het geding komt.
Wij nemen onze hoed dan ook diep af voor René Vos, eigenaar van Compleet Financieel Advies in Borkel en Schaft. Hij heeft de verzekeraars met wie hij zaken doet in een brief al laten weten dat hij de samenwerking zal opzeggen met alle tegenstanders van onafhankelijke adviseurs. De brief is c.c. gestuurd aan minister De Jager, de vaste Kamercommissie Financiën, de Consumentenbond en Tros Radar.
Mail de minister
Het absurde voorstel van het Verbond mag natuurlijk niet worden geaccepteerd door minister De Jager. Mail de minister daarom dat hij zich niet voor het karretje van de verzekeraars moet laat spannen en dat de gedachte achter transparantie op deze manier een wassen neus is.
Klik hier voor een voorbeeldmail
Geeft uw mailprogramma de tekst niet weer? Kopieer en plak dan de onderstaande tekst in het mailbericht:
Aan de minister van Financiën
Excellentie,
Met klem verzoek ik u om het statement van het Verbond van Verzekeraars van 18 januari jl. ten aanzien van het gelijke speelveld zoals gepubliceerd op hun website te verwerpen.
Ik verzoek u verder ook de verzekeringsmaatschappijen tot een transparante kostenstructuur te verplichten. Worden zij hiervan vrijgesteld, dan zou dit niet alleen concurrentievervalsing zijn, maar ook de gehele gedachte achter transparantie ondermijnen.
Wanneer u het statement van het Verbond van Verzekeraars zou omarmen, geeft u hiermee een vrijbrief voor advies- en verkoopkanalen waarin ondoorzichtige kosten en (perverse) verkoopprikkels kunnen zitten. Dit druist volledig in tegen de gedachte van de beloningstransparantie bij de aanschaf van financiële producten.
Graag verneem ik uw standpunt omtrent de visie van het Verbond van Verzekeraars inzake de verschillen in level playing fields. Uw reactie zie ik met belangstelling tegemoet.
<uw naam>
dinsdag 18 januari 2011
Wanhopige echtgenotes komen niet uit met huishoudgeld
Foto: ABC |
ABC, de zender die de serie uitzend in Amerika, zegt er ‘alle vertrouwen in te hebben’ dat het meningsverschil wordt opgelost. Zo niet, dan zou de discussie over meer huishoudgeld na zeven seizoenen wel eens het einde van de kaskraker kunnen betekenen.
zondag 16 januari 2011
Rutte laat gemeenten pingpongen met lot MKB
Foto: Nick van Ormondt |
‘De lasten moeten laag blijven’, aldus Rutte op het jaarcongres van MKB Nederland op die dag, ‘dat is belangrijk voor het ondernemers klimaat in Nederland.’Maar ja, het is inmiddels 2011. Wie weet nog wat er vorig jaar is gebeurd, gezegd, beloofd? Niet de gemeenten, zo blijkt uit recent onderzoek van de NOS onder ruim 200 gemeenten. Volgens de onderzoekers gaan ondernemers dit jaar tussen de 3,5 en 4,8 procent meer gemeentelijke heffingen betalen.
De kraan vanuit Den Haag wordt dichtgedraaid, maar in plaats van eens scherp naar de eigen begroting te kijken en de billen eens samen te knijpen, worden de gemeentelijke tekorten vrolijk gedempt door middel van extra heffingen voor ondernemers. Het gaat immers goed met de Nederlandse economie? Dan kan het MKB vast wel wat meer betalen, toch?
Grenzeloos disrespect voor MKB
Dat is niet alleen dom en kortzichtig, het is vooral banaal en getuigt van een grenzeloos disrespect voor de kurk waar de Nederlandse economie op drijft: het midden- en kleinbedrijf. De werkwijze van de Nederlandse gemeenten doet denken aan wat je ziet in Amerikaanse gangsterfilms: hoe meer je waard bent, hoe meer je moet afdragen aan ‘beschermgeld’ om te worden gedoogd binnen de gemeentegrenzen. Snapt u het nog?
Terug naar Rutte. Natuurlijk werd hij vorige week meteen met zijn woorden van half november geconfronteerd. Maar volgens onze minister-president is het ‘nog te vroeg’ om al in gesprek te treden met de lokale machthebbers. Hij laat de gemeenten lekker pingpongen met het lot van lokale ondernemers: ze mogen vooralsnog ongestoord hun gang gaan. Wanneer zal Mark dan ingrijpen? Als het te laat is? Nooit? Hoopt hij dan echt dat dit wel weer zal overwaaien?
Gemeenten moeten zelf bezuinigen!
Gelukkig denkt zijn eigen fractie er anders over en heeft zij het dringende verzoek gedaan aan minister Donner van Binnenlandse Zaken om deze gang van zaken te onderzoeken en in te grijpen. De VVD in de Tweede Kamer meent terecht dat gemeenten die niet uitkomen met hun geld moeten bezuinigen in plaats van de tekorten door ondernemers te laten betalen.
Dat de gemeenten iedereen die wél zijn best doet om de economie op peil te houden financieel zoveel mogelijk pakken, da’s geen nieuws in onze polderbureaucratie. Maar dat een man die potentie heeft om een goede premier te worden nu al bakzeil haalt, dat doet donkere wolken samenpakken aan de hemel van ondernemend Nederland en de politieke toekomst van hemzelf en zijn partij.
Natuurlijk maakt elke politicus beloftes die hij of zij later niet nakomt. Maar 15 november ligt nog erg vers in het geheugen, Mark is de verpersoonlijking van rechts-liberaal Nederland en zijn partij de VVD haalt -of haalde- haar stemmen toch voor een belangrijk deel op bij het midden- en kleinbedrijf in Nederland. Des te schrijnender is het dat Mark nu al lijkt terug te komen op zijn woorden.
Oproep aan Rutte
Daarom hier een hartstochtelijke oproep in het belang van de gehele natie. Een oproep aan Mark Rutte, onze premier tegen wil en dank:
Kom op Mark, speel nou niet langer verstoppertje en bewijs wat je waard bent. Je kunt het en er hangt veel van af. Voor Nederland, maar ook voor jouw eigen VVD én jouw eigen politieke carrière. Steek je kop boven dat maaiveld uit en houd je aan je woord!
donderdag 13 januari 2011
Vos schiet jager in zijn been
Een Wit-Russische vos heeft vorige week zijn belager neergeschoten. Het dier was eerder in de buurt van de stad Grodno aangeschoten door de jager. Maar toen de man het dier de genadeklap wilde geven met de kolf van zijn geweer, nam de vos wraak.
Hij spartelde zo heftig tegen, dat hij met één van zijn poten de trekker van het jachtgeweer raakte. Dit ging af en de kogel raakte de jager in zijn been. De vos wist te ontkomen, zijn tegenstander belandde in het ziekenhuis. Of hij een goede ziektekosten- of ongevallenverzekering heeft, is niet bekend.
Hij spartelde zo heftig tegen, dat hij met één van zijn poten de trekker van het jachtgeweer raakte. Dit ging af en de kogel raakte de jager in zijn been. De vos wist te ontkomen, zijn tegenstander belandde in het ziekenhuis. Of hij een goede ziektekosten- of ongevallenverzekering heeft, is niet bekend.
Abonneren op:
Posts (Atom)