Welkom


Blog van VerzekeringsNieuws met interviews, opinies en achtergronden bij van alles over verzekeringen en geld.

maandag 28 februari 2011

Opslag assurantiebelasting: ordinaire zakkenvullerij?

Nederlanders zijn toch oververzekerd, ze moeten hun polismap maar eens goed doornemen om te zien wat ze nu echt nodig hebben. Dat moet de motivatie van het kabinet Rutte-Verhagen zijn geweest toen het besluit werd genomen om de de assurantiebelasting in 2011 toch te verhogen. 


En geen zuinige verhoging: de belasting stijgt met maar liefst 27 procent van 7,5 naar 9,5 procent. Effectief zelfs naar 9,7 procent, tot 2015. Of zijn wij  naïef en zou het onze landsbestuurders toch alleen maar gaan om het ophalen van meer geld? Hoe dan ook, iemand betaalt straks een rekening.

Staatskas spekken 
In 2007 bedroeg de totale schadeverzekeringsmarkt 48,5 miljard euro en dat is veel geld. Bijna 10 procent van het Bruto Nationaal Product. Nu kunnen ze in Den Haag goed rekenen en dus heeft een slimmerik bedacht dat 2 procent van zoveel poen het financiële overheidsgat aardig vult. En inderdaad zou op een dergelijke omzet bijna 1 miljard aan extra belastinggeld in de staatskas stromen. Waarmee het gat van 18 miljard aanzienlijk kleiner zou worden.

Maar die verhoging was toch bedoeld om banksparen mee te financieren, zult u nu zeggen? Ja, maar  gelooft u dat Nederlanders en masse enorme bedragen gaan inleggen in deze tijden? Nee dus. En zo weet onze nieuwe regering op een handige manier de staatskas te spekken over de ruggen van consumenten en ondernemers. En dat wordt door velen beschouwd als ordinaire zakkenvullerij.

Wat doen Henk en Ingrid?
Maar het kan ook anders lopen. Want wat als Henk en Ingrid besluiten om hun caravanverzekering dan maar te laten vervallen, toch maar geen kostbaarhedenverzekering afsluiten voor de sieraden die Ingrid van haar moeder heeft geërfd en hun twee auto’s van all risk naar WA halen? Dan wordt de rekening gepresenteerd aan de branche en voelen zowel de verzekeraars als het intermediair het in hun portemonnee. Alsof we nog niet genoeg problemen hebben...